Surrealism

Οι Σουρεαλιστικες δημιουργιες θα μπορουσαν να εχουν
Στοιχεια εκπληξης & Απροσδοκητη αντιπαραθεση
Ονειρα ή Eφιαλτες
Κατι που δεν θα μπορουσε να συμβει 
ή να υπαρξει στην πραγματικη ζωη
Φανταστικα πλασματα ή πραγματικα πλασματα
που εμφανιζονται με αφυσικους τροπους


Ο Σουρεαλισμός
είναι ένα πολιτιστικο κίνημα που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1910 και έγινε πιο γνωστό για τα εικαστικά έργα των συγγραφέων και των γραπτών τους. Ο στοχος των σουρεαλιστών ήταν να γεφυρώσει τις αντιφατικές, σύμφωνα με τον Φρόιντ, καταστάσεις ονείρου και πραγματικότητας. Οι καλλιτεχνες συνδύαζαν συχνά παραλογες σκηνές, ζωγραφισμένες με φωτογραφική ακρίβεια, δημιουργωντας παράξενα ή άλλα κοσμικά πλασματα από καθημερινά αντικείμενα. Θεώρησαν ότι με τη χρήση προηγμένων τεχνικών ζωγραφικής θα επιτρέψουν στο ασυνείδητο να εκφραστεί. Τα Σουρεαλιστικά έργα παρουσιάζουν το στοιχείο της έκπληξης, της απροσδόκητης αντιπαραθεσης, αλλά και της ασυνέχειας. Πολλοί Σουρεαλιστές καλλιτέχνες και συγγραφείς θεωρούν πρωτίστως το έργο τους ως εκφραση του φιλοσοφικού τους κινήματος και των έργων τους ως αποτέλεσμα αυτής της έκφρασης.

Ο Σουρεαλισμός ή Υπερρεαλισμός εμφανίστηκε το 1917 και εκφράστηκε με το μανιφέστο του Γάλλου ποιητή, δοκιμιογράφου,
κριτικού και εκδότη Andre Breton (1896 - 1966). Αρχικά αναπτύχθηκε στην λογοτεχνία αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό και πολιτικό ρεύμα.
Οι εκφραστές του Σουρεαλισμού επηρεάστηκαν κυρίως από το κίνημα του Ντανταϊσμού, τις ψυχαναλυτικές θεωρίες του (Sigmund Freud) 1856 - 1939 και τα πολιτικά ιδεώδη του Μαρξισμού. Αντέδρασαν σε αυτό που ερμήνευσαν ως βαθιά κρίση του δυτικού κόσμου, προτείνοντας μια ευρύτερη αναθεώρηση των αξιών, σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής.
Εκφραζουν την στροφή του ανθρώπου στο υποσυνείδητο και το παράλογο, τη φαντασία και το όνειρο, καθώς και την περιφρόνηση της λογικής και της πραγματικότητας

Το κίνημα του σουρεαλισμού στη δεκαετία του 1920 και του 1930 επικεντρώθηκε κυρίως στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και τη φωτογραφία, παρέχοντας μόνο ελάχιστες ενδείξεις για το πώς θα μπορούσε να εκφραστεί μέσω γραφιστική ή ακόμη και τυπογραφίας. Οι ιδέες του Σουρεαλισμού άρχισαν να έχουν βαθιά επίδραση σε όλους τους τομείς της τέχνης και του σχεδιασμού, ενώ από τη δεκαετία του 1960 η επίδραση του κινήματος έγινε αισθητή σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής επικοινωνίας.
Ο Σουρεαλισμός κατάφερε να αποκαλύψει ευκαιρίες που εξακολουθούν να υπάρχουν όχι μόνο στην τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά και στην καθημερινή πρακτική και εμπειρία. Ο Σουρεαλισμός ακολουθώντας τις παρορμήσεις μιας υποκειμενικής και ταυτόχρονα λογικής ονείρου, καταλήγουν σε ένα είδος ισορροπίας. Η αντίληψη της ομορφιάς έγινε κατανοητή από τους Σουρεαλιστές ως μια συναρπαστική εμπειρία όχι μόνο του νου, αλλά και του σώματος ως μια ακούσια αίσθηση ίλιγγου ή έντασης. Σε αυτήν την περίπτωση, η γραφιστική μπορεί επίσης να είναι ένα μέρος όπου το απρόσμενο, παράξενο και φανταστικό μπορούν να συναντηθούν και να συνυπάρχουν, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες μεταφοράς ενός συγκεκριμένου μηνύματος.

Ο Σουρεαλισμός ήταν ίσως ένα από τα καλύτερα οργανωμένα πολιτιστικά κινήματα και είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια σε σύγκριση με τα περισσότερα καλλιτεχνικά κινήματα. Ήταν πάντα κάτι περισσότερο από την τέχνη ή την αισθητική.  Κοιτάζοντας προς τα μέσα, προς τον εσωτερικό κόσμο κάθε ανθρώπου, προσπάθησε να καταλάβει το ασυνείδητο, έχοντας ως απώτερο στόχο να μεταμορφώσει τον τρόπο που ζούμε. Σύμφωνα με τον Σουρεαλιστικό ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί,
"Ο Σουρεαλισμός είναι καταστροφικός, αλλά καταστρέφει
μόνο αυτό που θεωρεί ότι περιορίζει το όραμά μας"
Εν κατακλειδι
Τι ειναι ο σουρεαλισμος?
Ειναι μια μυθολογια?
Ειναι ενα ονειρο?
Ειναι απλως το παραμυθι
μιας καλλιτεχνικης δημιουργικόοτητας?
morfeas

Ετσι για την ιστορια
Οταν απολυθηκα απο φανταρος για κάποιο λογο, αντι να παω σπιτι, κατεβηκα στα Χανια. Γνωρισα μεταξυ αλλων.. κι ένα τύπο μεγαλυτερο απο μενα απ του Ζωγράφου. Κι αυτος για κάποιο λογο έπρεπε να φυγει έστω για λιγο απ την Αθηνα
Γιναμε Φιλοι. 
Να μη πολυλογώ
Εκεινη την εποχη οσοι ηταν στην φαση μας, οπου κι αν πηγαιναμε, κουβαλουσαμε και τα βιβλια μαζι μας Του ζητησα να διαβασω ένα βιβλιο.. Μου το χαρισε.
Τ βιβλιο ηταν του Συγγραφέα: Waldberg Patrick "Σουρεαλισμος"

Καλη Σου Ωρα Βασιλη Οπου Κι Εισαι
Το βιβλιο το εχω ακομα

19 σχόλια:

  1. Σουρεαλισμος ε?
    Σαν οπως λεμε "παιδικη ΥΛΗ-κια" ?
    (ας επεμβει καποιος ως εικαστικη παρεμβαση,παρακαλω)

    υγ...ηρθα κουβαλωντας ενα παιδι,μορφεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. χα χα χα χα....καμμια σχεση...
      Εννοουσα το παιδι που κουβαλαμε μεσα μας...παντα...
      σαν σουρεαλιστικη πινελια...

      Διαγραφή
  2. Ένας σουρεαλιστικός τρόπος ζωής οδηγεί στην ευστυχία ή στη δυστυχία? Ιδού η απορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. A mi me gusta esa corriente es muy imaginativa. Te mando un beso.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hi Morpheus!
    I read your words with great curiosity. You wrote that surrealism was man's turn to the subconscious, imagination, dreaming, contempt for logic and reality. I reflected on these words.
    Morpheus, in my opinion, we are now living in a surrealist time. In my opinion, the most important question about the present is: is reality, truth, what we see? What do we see and hear in the media from journalists, politicians, 'elites'? I often get the impression that we live in Martix. We only see, we only hear what these "big/elites" want us to know. We are lied to, deceived. We the truth about many of the most important issues, events, we will never know.
    Morpheus, I salute you and I wish you a good Friday!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. A very inspiring post. I love this style of art. I have always been interested and curious.
    Greetings from Poland!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Es una o -en realidad- es el movimiento artístico que más me cautiva. Es simplemente alucinante dejar que la imaginación se exprese libremente, para intentar indagar nuestro mundo interior. Vivimos tiempos extraños, surrealistas tal vez.
    Un gran abrazo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Thanks for visit.
    I send greetings to Greece and wish you a nice weekend.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Hola, Morfeas.
    Amo el arte, el surrealismo, el mágico y el otro; el realismo... De hecho tengo dos blogs: Caracolas en las nubes y El bosque imaginado, donde incluyo mucho de todo esto.
    Mil gracias por la muestra.
    Un beso enorme y feliz fin de semana.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Surrealism is so amazing! It gives wings to your imagination. Wonderful and Lovely Post dear!
    Rampdiary | Fineartandyou | Theartdiary 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. The Surrealist Style is a phenomenal form of Art Creation. The possibilities for create are highest.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Gosto imenso desse estilo de arte, onde a realidade se mistura com o sonho e com o incrível em mundos imaginários.
    Excelente artigo!
    Abraços

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. I saw your comment on my blog and came here to see what you write, but unfortunately, translator is not working.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Un articolo davvero intenso, e molto interessante, su una corrente atipica, e in parte fantasiosa, che apprezzo molto. Un caro saluto,silvia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μαζευω Σιωπες Να Φτιαξω Μια Κραυγη